Última edició

Amazon i Robmov, projectes de l’any en la “Nit de la Robòtica”

La cita anual de referència del sector a Catalunya es va celebrar el 25 d’octubre al recinte modernista de Sant Pau.

La quarta edició de la “Nit de la Robòtica”, organitzada per la Comissió d’Indústria 4.0, va premiar com a “Projecte de l’any” la robotització del centre logístic d’Amazon del Prat del Llobregat i al robot Robmov de l’empresa EAR-FLAP, dos projectes de robòtica col·laborativa aplicada al sector logístic i que faciliten el moviment de mercaderies sense conductor. També va premiar-se la trajectòria de Miquel Seriola Rodas pels prop de 40 anys dedicats a l’enginyeria d’integració de robots a la indústria. L’acte, que es va celebrar ahir al Recinte Modernista de Sant Pau, el va cloure la directora general d’Indústria, Matilde Villaroya, qui va destacar que “Catalunya té les condicions necessàries per ser un referent en l’àmbit de la robòtica al sud d’Europa”. Matilde Villarroya va assenyalar que és un sector que creix de manera exponencial i que es preveu que la venda de robots es dupliqui en els pròxims cinc anys.

El projecte de robotització del centre logístic d’Amazon al Prat del Llobregat, amb més de 200.000 m², consisteix en 6.000 drives o robots mòbils logístics que operen en 130.000 m² i que arriben a moure fins a 25 milions de productes, emmagatzemats en 50.000 pods o estanteries mòbils.

L’altra guardonat va ser Robmov, un robot col·laboratiu amb navegació i mapeig simultani, que ofereix una solució logística avançada i que pot arribar a carregar fins a 1.500 kilograms. El jurat va destacar que és un projecte impulsat, dissenyat, finançat i produït a Catalunya, amb vocació de fer-se un lloc en el mercat emergent i competitiu de les solucions logístiques.

Miquel Seriola Rodas va rebre el “Premi Nit de la Robòtica”, en reconeixement a una trajectòria de quasi 40 anys en l’enginyeria d’integració de robots a la indústria. Va iniciar la seva activitat, durant els anys 80, dissenyant perifèrics per als pocs robots presents en aquell llavors i va ser pioner en el desenvolupament de cèl·lules robotitzades per tall d’aigua, una solució que va exportar per tot el món. Actualment és CEO del grup empresarial ADISONTRU que agrupa diverses spin-offs.

El conferenciant convidat en la “Nit de la Robòtica” d’enguany va ser el professor José del R.Millán, del Laboratori Brain-Machine Interface de l’Escola Politècnica Federal de Laussane, qui va explicar que “la interfície cervell-ordinador permetrà als humans operar ordinadors, cadires de rodes, pròtesis i d’altres dispositius, només utilitzant les senyals cerebrals”.

Trobada de referència del sector a Catalunya

La “Nit de la Robòtica” és la trobada de referència d’un sector estratègic per a la indústria catalana amb quasi un centenar d’empreses que es dediquen a aquesta activitat. Espanya està a la novena posició mundial amb 32.300 robots industrials instal·lats, la meitat d’ells en el sector de l’automoció. Aquestes xifres suposen, en el sector industrial espanyol, 157 robots per cada 10.000 empleats l’any 2017.

La Comissió d’Indústria 4.0 està formada per membres dels col·legis d’Enginyers Industrials de Catalunya, del d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, del d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, del d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació.

>>Veure fotos de l’acte