Presentació

La robòtica ha jugat un paper molt destacat en el procés d’automatització de les indústries manufactureres arreu del món des de la seva aparició als anys 60. A casa nostra aquest procés va començar molt aviat i des de principis dels anys 70 un seguit d’empreses del teixit industrial, en el seu sentit més ampli, han confiat en la robòtica per a la seva estratègia de producció.

En paral·lel, tot i que de manera menys visible i sovint vinculada als esforços de recerca des de l’àmbit universitari, s’han anat materialitzant, també a casa nostra, solucions tecnològiques que han conformat el que avui coneixem com robòtica de serveis i que totes les previsions indiquen que experimentarà un gran creixement en els propers anys.

Totes dues branques –robòtica industrial i robòtica de serveis– estan experimentant un procés d’acceleració en el seu desplegament en pràcticament tots els àmbits d’activitat i oferint noves i grans oportunitats de continuar creant valor i activitat econòmica. Oportunitats que es reforcen a Catalunya donat el dens entramat d’actors: les principals empreses proveïdores de productes (robots, equips de procés i perifèrics) tenen la seva seu a Catalunya, on es troben també una part important d’empreses proveïdores de serveis avançats i enginyeria, d’institucions acadèmiques i de recerca i, és clar, empreses i institucions que han integrat la robòtica com element estratègic en els seus processos.

Tanmateix, la significació i reconeixement que la robòtica té en la nostra societat no es correspon amb l’impacte econòmic i social que genera. Encara menys si ens fixem en els professionals que des d’empreses proveïdores d’equipaments i de serveis, empreses i entitats usuàries, centres tecnològics, equips docents i de recerca universitaris, han fet i fan possible el desplegament de tots els avantatges que la robòtica ens aporta avui i preparen el camí per al futur més immediat.

El Grup de Treball de Robòtica de la Comissió de Transformació Digital d’Enginyers de Catalunya organitza la Nit de la Robòtica com a instrument per tal que professionals que venen treballant i fent possible aquesta realitat puguin trobar-se en un acte pensat per a ells i dedicat a ells. L’acte posa en valor el rostre humà d’un sector estratègic on sovint l’accent recau en les màquines i ginys.

La Nit de la Robòtica és un esdeveniment anual que es projecta amb els següents objectius: