Edició 2021

L’Exoesquelet robòtic ABLE, premiat com a “Projecte de l’any” a la Nit de la Robòtica

La setena edició de la “Nit de la Robòtica”, organitzada per la Comissió d’Indústria 4.0 -que es va celebrar al Recinte Modernista de Sant Pau-, va premiar com a “Projecte de l’any” l’Exoesquelet robòtic ABLE, primer producte de l’empresa ABLE Human Motion, que va sorgir del Laboratori d’Enginyeria Biomecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya amb l’objectiu de crear els exoesquelets robòtics més lleugers i accessibles del mercat.

ABLE és un exoesquelet robòtic que permet a persones amb paraplegia aixecar-se o caminar de forma autònoma. La Comissió d’Indústria 4.0 va valorar ABLE pel seu disseny compacte i lleuger, els algoritmes intel·ligents que optimitzen els patrons de marxa i la reducció significativa en cost respecte a les solucions actuals, que permeten la millora de l’eficiència dels processos de rehabilitació convencionals i que moltes persones que veuen la seva mobilitat i independència reduïdes per una discapacitat el puguin usar en el seu dia a dia.

El director general dels Enginyers Industrials de Catalunya, Pere Homs, es va alegrar de celebrar de nou la Nit de manera presencial i va destacar que la Robòtica “té un paper troncal i estratègic en la carrera per la competitivitat. Ella mateixa ha esdevingut indústria i és una categoria de l’economia“. El conferenciant convidat d’enguany va ser Gianfranco Visentin, director de la secció d’Automatització i Robòtica de l’Agència Espacial Europea (ESA) i responsable de diferents projectes de recerca i desenvolupament en el camp de la Robòtica Espacial. Visentin va explicar que “l’ESA està treballant en solucions creatives que resolguin les restriccions de l’espai com són, entre d’altres, les càrregues mecàniques en el llançament i aterratge, les condicions extremes de radiació, temperatures i llum, el buit o la distància”. 

Premi a la trajectòria professional

En el decurs de la Nit de la Robòtica, Xavier Méndez ha rebut el “Premi a la trajectòria professional” com a pioner de la introducció de la robòtica al nostre país. Méndez va ingressar a l’Escola d’Aprenents de SEAT amb 14 anys i va emprendre una trajectòria professional de més de 47 anys dins la companyia automobilística on va arribar a ser cap de Manteniment Integral de Xapisteria, testimoni directe de la incorporació dels primers robots UNIMATE per a soldadura de la carrosseria i responsable de més de 2.000 robots en operació a la fàbrica de Martorell.

El director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero, va cloure la Nit recordant que “el repte més immediat és el de transformar el teixit productiu. I tenim els recursos i instruments per fer-ho“.

Trobada de referència del sector a Catalunya

La “Nit de la Robòtica” és la trobada de referència d’aquest sector estratègic per a la indústria catalana, amb quasi un centenar d’empreses que es dediquen a aquesta activitat. La Comissió d’Indústria 4.0 està formada per membres dels col·legis d’Enginyers Industrials de Catalunya, del d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, del d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, del d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació.

>> Veure fotos de l’acte

>> Making off de la jornada